sobota, 4 lutego 2012

Sałatka z pekińskiej


Składniki (dla 6 - 8 osób):

  • 1 kapusta pekińska
  • pół czerwonej kapusty (*niekoniecznie)
  • 1 jabłko
  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • majonez

Wykonanie:

Kapustę pekińską i czerwoną poszatkować, przełożyć do miski, osolić i odstawić na pół godz. Po tym czasie zlać sok.

Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por obrać, umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż i pokroić w talarki, dodać do miski z kapustą. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach bądź pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników razem z kukurydzą. Sałatkę polać sokiem z cytryny. Dodać kilka łyżek majonezu, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku.
Schłodzić.

Sałatka doskonale smakuje z pieczonym mięsem lub kurczakiem i ziemniakami.

Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

bardzo lubię pekińską , sałatka wygląda smakowicie:)

Kuchnia Doroty pisze...

Też zrobiłabym taką, gdyby moja kapusta nie zamarzła w spiżarni:))) ale przepis zapiszę i wykorzystam później.

Print