czwartek, 2 lutego 2012

Drożdżówki z serem II


Składniki na 8 drożdżówek:

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2/3 szkl. letniego mleka
  • 1 roztrzepane jajo
  • 2 łyżki roztopionego masła

Nadzienie serowe:
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 8 g cukru waniliowego
  • 40 g cukru

Ponadto:
  • roztrzepane jajo do posmarowania

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, sól, wymieszać. Następnie wlać mleko i roztrzepane jajo, wyrobić ciasto. W między czasie wgnieść roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - w między czasie raz odgazować (uderzyć pięścią 2 razy).

Przygotować nadzienie - do miseczki przełożyć ser biały, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać żółtko, śmietanę, wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać.

Następnie blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie serowe, złożyć na 3 części - tworząc prostokąt, pokroić na 8 kawałków i każdą "skręcić" - formując w ten sposób "zakręconą" bułkę.

Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w temp. 180° C przez ok. 15 min (piekłam z termoobiegiem).
Upieczone drożdżówki polukrować.

Smacznego!

3 komentarze:

slyvvia pisze...

Też dzisiaj piekłam drożdżówki. Pyszności :)

Kamila pisze...

Smakowite :)

Kuchnia Doroty pisze...

Ależ ładne wyszły Ci te drożdżówki:)

Print