Składniki na 8 drożdżówek:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2/3 szkl. letniego mleka
- 1 roztrzepane jajo
- 2 łyżki roztopionego masła
Nadzienie serowe:
- 250 g sera białego półtłustego
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 8 g cukru waniliowego
- 40 g cukru
Ponadto:
- roztrzepane jajo do posmarowania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, cukier, sól, wymieszać. Następnie wlać mleko i roztrzepane jajo, wyrobić ciasto. W między czasie wgnieść roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - w między czasie raz odgazować (uderzyć pięścią 2 razy).
Przygotować nadzienie - do miseczki przełożyć ser biały, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać żółtko, śmietanę, wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać.
Przygotować nadzienie - do miseczki przełożyć ser biały, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać żółtko, śmietanę, wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać.
Następnie blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie serowe, złożyć na 3 części - tworząc prostokąt, pokroić na 8 kawałków i każdą "skręcić" - formując w ten sposób "zakręconą" bułkę.
Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w temp. 180° C przez ok. 15 min (piekłam z termoobiegiem).
Upieczone drożdżówki polukrować.
Smacznego!
3 komentarze:
Też dzisiaj piekłam drożdżówki. Pyszności :)
Smakowite :)
Ależ ładne wyszły Ci te drożdżówki:)
Prześlij komentarz