sobota, 18 lutego 2012

Parówki w cieście drożdżowym zapiekane z serem żółtym


Składniki (dla 4 - 6 osób)
  • 0,5 paczki świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • ok. 0,5 szkl. letniego mleka
  • 1,5 - 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • koncentrat pomidorowy
  • 10 parówek 
  • 15-20 plasterków żółtego sera

Wykonanie:

Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem, odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
Do miski przesiać mąkę, wbić jajo, wlać olej i dodać sól, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

Po tym czasie blat oprószyć mąką, rozwałkować ciasto, wykrajać prostokąty, każdy posmarować koncentratem pomidorowym. Następnie każdy prostokąt oprószyć ziołami prowansalskimi, położyć połowę parówki, po czym zakleić. Kiełbaski w cieście układać na blasze posypanej mąką, pozostawiając pomiędzy nimi odstępy.

Piec 15 min. (do uzyskania złotego koloru) w 170-180 st.C. Pod koniec pieczenia rozłożyć na każdej kiełbasce plasterek żółtego sera.
Podawać polane kechupem.

Smacznego!



2 komentarze:

judik pisze...

Pysznie wyglądają:)

Aga w kuchni pisze...

uwielbiam je ;) a tak dawno ich nie robiłam, muszę to nadrobić ;)

Print