środa, 1 lutego 2012

Rożki francuskie z jabłkami


Składniki na 6 - 8 rożków:
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 20 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płat ciasta francuskiego - ok. 370 gr, może być mrożone
  • 1 jajo roztrzepane z łyżką wody do posmarowania
  • lukier 

Wykonanie:

Jabłka obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i mąkę, po czym dokładnie wymieszać.

Blat oprószyć mąką, rozłożyć ciasto francuskie (mrożone wcześniej odmrozić - ciasto powinno być w temperaturze pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Ciasto podzielić na 6 - 8 równych kwadratów (w zależności od wielkości).
Na każdym kwadracie rozłożyć po porcji nadzienia jabłkowego, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą, następnie złożyć  kwadrat na pół, tzn. po przekątnej - tworząc takim sposobem trójkąt, dokładnie zlepić brzegi rożków.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, układać rożki w małych odległościach od siebie.
Rozgrzać piekarnik do 220° C, wierzch rożków posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem z wodą, po czym na każdym rożku zrobić 2 lub 3 otworki "wentylacyjne". Piec ok. 20 min - piekłam z termoobiegiem ok. 15 min.
Polukrować.

Smacznego!



3 komentarze:

elżunia pisze...

pysznie :)

Siaśka pisze...

jejku!!

Kamila pisze...

Przyznam, że dla mnie to jest najlepsze zestawienie smakowe, ciasto francuskie, jabłka i cynamon :)

Print