Składniki na 6 - 8 rożków:
- 2 jabłka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 20 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 płat ciasta francuskiego - ok. 370 gr, może być mrożone
- 1 jajo roztrzepane z łyżką wody do posmarowania
- lukier
Wykonanie:
Jabłka obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i mąkę, po czym dokładnie wymieszać.
Blat oprószyć mąką, rozłożyć ciasto francuskie (mrożone wcześniej odmrozić - ciasto powinno być w temperaturze pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia). Ciasto podzielić na 6 - 8 równych kwadratów (w zależności od wielkości).
Na każdym kwadracie rozłożyć po porcji nadzienia jabłkowego, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą, następnie złożyć kwadrat na pół, tzn. po przekątnej - tworząc takim sposobem trójkąt, dokładnie zlepić brzegi rożków.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, układać rożki w małych odległościach od siebie.
Rozgrzać piekarnik do 220° C, wierzch rożków posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem z wodą, po czym na każdym rożku zrobić 2 lub 3 otworki "wentylacyjne". Piec ok. 20 min - piekłam z termoobiegiem ok. 15 min.
Polukrować.
Smacznego!
3 komentarze:
pysznie :)
jejku!!
Przyznam, że dla mnie to jest najlepsze zestawienie smakowe, ciasto francuskie, jabłka i cynamon :)
Prześlij komentarz