sobota, 4 lutego 2012

Gulasz mięsno - warzywny


Składniki (dla 4 - 6 osób);
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • 2 marchewki
  • 4 pomidory (bez skórki)
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • koncentrat pomidorowy
  • cukier do smaku
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki smażyć etapami (jak niżej) na oleju i kolejno wrzucać do garnka.:

I. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, podsmażyć.

II. Cebulkę obrać, pokroić w piórka lub w kostkę, zrumienić na patelni. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki lub w kostkę, dodać do cebuli, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć.

III. Papryki umyć, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, podsmażyć.

IV. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć.

V. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, podsmażyć.

Wszystkie składniki w garnku wymieszać, doprawić oregano, bazylią i w razie konieczności solą i pieprzem do smaku. Podlać wodą (nie za dużo) i poddusić w garnku. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i cukru do smaku. Zdjąć z ognia, wkroić natkę pietruszki, wymieszać.

Podawać z ryżem, makaronem - w/g upodobania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Print