Cukierki wyszły takie jak lubię, czyli baaardzo ciągnące :)
Składniki:
- 60 g margaryny
- 250 ml śmietany kremówki
- 187 ml golden syrupu
- 1/4 szkl. wody
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
Wykonanie:
Do rondelka wkroić margarynę, rozpuścić na małym ogniu. Wlać śmietanę, wymieszać, po czym podgrzać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się margaryny.
Do garnka wlać golden syrup, wodę i wsypać cukier puder, podgrzać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru pudru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a masa uzyska karmelowy kolor, powoli wlać śmietanę z margaryną oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać. Zwiększyć gaz* i gotować masę karmelową przez 20 - 30 min ciągle mieszając (masa lubi się przypalać) do uzyskania gęstej, karmelowej konsystencji (gotowałam ok. 25 min), zdjąć z ognia.
Masę karmelową przelać do płaskiego naczynia, np. małej keksówki wyłożonej folią aluminiową, wyrównać, odstawić do stężenia.
Następnie wyjąć i pokroić w/g uznania.
* gotowałam na 5 poziomie, czasami zmniejszałam gaz na 4 (z 6 możliwych). Ponadto, ostrożnie z masą karmelową - podczas gotowania masa będzie bardzo bulgotać, zalecam włożenie rękawicy kuchennej
Z podanego przepisu wyszło mi ok. 40 cukierków :)
Z podanego przepisu wyszło mi ok. 40 cukierków :)
15 komentarzy:
Ależ Ci cudne wyszły! Uwielbiam krówki :)
Pozdrawiam serdecznie!
Takie krówki, to pyszności!
No proszę! Domowa hodowla krówek ;) Pysznie!
wyglądają przeapetycznie:)
super:) a rondelek daje sie domyc? bo to zawsze jest problem....
Mm domowe krówki, pyszności :)
wow!!! i wielkie mniammm:)
Dota - bez problemu :)
Oooo mmmm chciałabym takie zjeść! Szkoda że nie mam golden syropu...
Pysznie wyglądają! :D
też wolę ciągnące krówki
idealne!!! :) mogę jedną?
zauberi - jasne :)))
domowe? ciągnące? byłabym zgubiona :)
wspaniałe
Prześlij komentarz