środa, 15 lutego 2012

Cupcakes z żurawinami i kawałkami czekolady


Składniki na 12 babeczek:

Cupcakes:
  • 180 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g rozpuszczonej margaryny
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jaja
  • pół szkl. cukru
  • 70 g kandyzowanej żurawiny
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek wiórków kokosowych

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady + 0,5 łyżeczki oleju

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać, odstawić.

Do wyższej miski wlać rozpuszczoną margarynę, mleko, ekstrakt waniliowy, wbić jaja i wsypać cukier, po czym zmiksować na gładką masę. Następnie wsypać suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą), wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać żurawinę, posiekaną czekoladę i wiórki kokosowe, wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem - do 3/4 wysokości papilotki. Piec przez 25 min. Po upieczeniu ostudzić.

Czekoladę z dodatkiem oleju roztopić w kąpieli wodnej, w razie konieczności ostudzić. Gotowe muffiny polać czekoladą, ewentualnie ozdobić.

Smacznego!









3 komentarze:

Dota Szymborska pisze...

oj jak nie walentynki t tlusty czwartek....ciezko w lutym z tymi slodyczami:(

slyvvia pisze...

Śliczne :D

asieja pisze...

ładnie z tymi sercami!

Print