Cupcakes:
- 180 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g rozpuszczonej margaryny
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jaja
- pół szkl. cukru
- 70 g kandyzowanej żurawiny
- 50 g mlecznej czekolady
- 6 łyżek wiórków kokosowych
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady + 0,5 łyżeczki oleju
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać, odstawić.
Do wyższej miski wlać rozpuszczoną margarynę, mleko, ekstrakt waniliowy, wbić jaja i wsypać cukier, po czym zmiksować na gładką masę. Następnie wsypać suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą), wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać żurawinę, posiekaną czekoladę i wiórki kokosowe, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem - do 3/4 wysokości papilotki. Piec przez 25 min. Po upieczeniu ostudzić.
Czekoladę z dodatkiem oleju roztopić w kąpieli wodnej, w razie konieczności ostudzić. Gotowe muffiny polać czekoladą, ewentualnie ozdobić.
Smacznego!
3 komentarze:
oj jak nie walentynki t tlusty czwartek....ciezko w lutym z tymi slodyczami:(
Śliczne :D
ładnie z tymi sercami!
Prześlij komentarz