Składniki (dla 6 - 8 osób):
- 1 kapusta pekińska
- pół czerwonej kapusty (*niekoniecznie)
- 1 jabłko
- 1 por
- 1 puszka kukurydzy
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- majonez
Wykonanie:
Kapustę pekińską i czerwoną poszatkować, przełożyć do miski, osolić i odstawić na pół godz. Po tym czasie zlać sok.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por obrać, umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż i pokroić w talarki, dodać do miski z kapustą. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach bądź pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników razem z kukurydzą. Sałatkę polać sokiem z cytryny. Dodać kilka łyżek majonezu, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku.
Schłodzić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por obrać, umyć i osuszyć. Przeciąć wzdłuż i pokroić w talarki, dodać do miski z kapustą. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach bądź pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników razem z kukurydzą. Sałatkę polać sokiem z cytryny. Dodać kilka łyżek majonezu, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku.
Schłodzić.
Sałatka doskonale smakuje z pieczonym mięsem lub kurczakiem i ziemniakami.
Smacznego!
2 komentarze:
bardzo lubię pekińską , sałatka wygląda smakowicie:)
Też zrobiłabym taką, gdyby moja kapusta nie zamarzła w spiżarni:))) ale przepis zapiszę i wykorzystam później.
Prześlij komentarz