wtorek, 21 lutego 2012

Paszteciki z mielonym mięsem


Doskonały dodatek do rosołu lub innej zupy.

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g rozpuszczonej margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
Farsz:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka śmietany
  • kucharek
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć mięso mielone, zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na odrobinie oleju, połączyć z mięsem mielonym, odstawić do ostudzenia. Następnie dodać żółtko, bułkę tartą i śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku kucharkiem i pieprzem. 

Biały ser dokładnie rozetrzeć widelcem. Do miski przesiać mąkę, wlać rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Następnie dodać zmielony ser biały, wlać roztrzepane żółtko, dodać śmietanę, sól i zagnieść ciasto.

Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość 4 - 5 mm, po czym wycinać kwadraty średniej wielkości. Na środku każdego rozłożyć po łyżeczce farszu, złożyć na pół i dokładnie sklejać brzegi. Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia*. Piec w temp. 190 - 200 st.C. ok. 20 - 30 min.

* Przed pieczeniem można posmarować paszteciki roztopioną margaryną.

Smacznego!







1 komentarz:

Karmel-itka. pisze...

mniam, mniam!
świetnie by pasowały też do barszczyku. jakby je tak grzybkami z kapustą na święta nadziac ;]
mniam!

Print