Składniki:
Ciasto:
- 200 g sera białego półtłustego
- 250 g mąki pszennej
- 200 g rozpuszczonej margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- sól
Farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka śmietany
- kucharek
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć mięso mielone, zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na odrobinie oleju, połączyć z mięsem mielonym, odstawić do ostudzenia. Następnie dodać żółtko, bułkę tartą i śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku kucharkiem i pieprzem.
Biały ser dokładnie rozetrzeć widelcem. Do miski przesiać mąkę, wlać rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Następnie dodać zmielony ser biały, wlać roztrzepane żółtko, dodać śmietanę, sól i zagnieść ciasto.
Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość 4 - 5 mm, po czym wycinać kwadraty średniej wielkości. Na środku każdego rozłożyć po łyżeczce farszu, złożyć na pół i dokładnie sklejać brzegi. Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia*. Piec w temp. 190 - 200 st.C. ok. 20 - 30 min.
* Przed pieczeniem można posmarować paszteciki roztopioną margaryną.
Smacznego!
Smacznego!
1 komentarz:
mniam, mniam!
świetnie by pasowały też do barszczyku. jakby je tak grzybkami z kapustą na święta nadziac ;]
mniam!
Prześlij komentarz