Składniki na 3 porcje:
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 długie pętko kiełbasy (lub 2 krótkie)
- 1 cebula
- 150 g pieczarek
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- czosnek granulowany
- bazylia
- oregano
- cukier
- pieprz
- sól
- vegeta w płynie
- olej do smażenia
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oleju w/g przepisu na opakowaniu,. Gotowy makaron przelać wodą, odcedzić i odstawić.
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub w plastry.
Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć kiełbasę, zdjąć. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, po czym dodać pieczarki, podsmażyć całość, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
Na patelnię wyłożyć pomidory z puszki wraz z sokiem, dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć czosnkiem, bazylią, oregano, cukrem i pieprzem do smaku oraz skropić vegetą w płynie, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać wszystkie uprzednio podsmażone składniki, tj. kiełbasę, cebulę i pieczarki, wymieszać, poddusić ok. 20 min. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku przyprawami, zdjąć z ognia.
Makaron rozłożyć na 3 porcje, rozłożyć sos. Można posypać żółtym serem.
Smacznego!
1 komentarz:
pysznie, makaron zawsze :)
Prześlij komentarz