niedziela, 12 lutego 2012

Spaghetti


Składniki na 3 porcje:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 długie pętko kiełbasy (lub 2 krótkie)
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • czosnek granulowany
  • bazylia
  • oregano
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • vegeta w płynie
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oleju w/g przepisu na opakowaniu,. Gotowy makaron przelać wodą, odcedzić i odstawić.

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub w plastry.
Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć kiełbasę, zdjąć. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, po czym dodać pieczarki, podsmażyć całość, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z ognia.

Na patelnię wyłożyć pomidory z puszki wraz z sokiem, dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć czosnkiem, bazylią, oregano, cukrem i pieprzem do smaku oraz skropić vegetą w płynie, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać wszystkie uprzednio podsmażone składniki, tj. kiełbasę, cebulę i pieczarki, wymieszać, poddusić ok. 20 min. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku przyprawami, zdjąć z ognia.
Makaron rozłożyć na 3 porcje, rozłożyć sos. Można posypać żółtym serem.

Smacznego!

1 komentarz:

Kamila pisze...

pysznie, makaron zawsze :)

Print