Składniki na 12 szt.:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
- 0,5 szkl. wiórków kokosowych
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- wiórki do obtoczenia
Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalać w szklance ekstraktem z wanilii, odstawić.
Do rondelka wlać śmietanę kremówkę i rozpuszczone masło oraz wrzucić połamaną czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z ognia, w razie konieczności ostudzić, dodać wiórki z ekstraktem, wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie z masy formować trufelki. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, schłodzić.
20 komentarzy:
U Ciebie jakie śnieżne trufle!
Pyszności.
Przedwczoraj robiłam pralinki z kokosem. Twoje kuleczki wyglądają doskonale. Kusisz, by spróbować:)
bardzo sympatyczne:) i przepis prosty:)
ale boskie!
Słodziutkie, malutkie kuleczki:)
Słodziutkie, malutkie kuleczki:)
Kokosowe, moje ulubione!
Wyglądają na bardzo delikatne.
Niestety nie przepadam za kokosem! Ale śnieżne kule prezentują się wspaniale!! :)
Kokosowe cudeńka :)
Nie wiem ile by przy mnie poleżały te pyszności ;]
przywodzą mi na myśl Raffaello :)
Wyglądają cudnie, uwielbiam takie połączenia.
gdybym tak mogła sięgnąć po choć jednego :)
kachno - cudne te trufle! Pozdrawiam Cie serdecznie!
zjadłabym z ogromną przyjemnością :)
zjedz_mnie - aha, u mnie zniknęły w mgnieniu oka :D
Śliczne! Muszę w końcu zabrać się i za swoje trufelki! :)
Ehh.. kiedy patrzę na Twoje trufle mam wyrzuty sumienia, że do dziś jeszcze takich nie przygotowałam u siebie, czas to zmienić!
www.przysmakiewy.pl
Zjadłabym takie mmm:)
Prześlij komentarz