piątek, 10 lutego 2012

Pizza serowa


Składniki (na 2 pizze o śr. ok.35 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • sos pomidorowy
  • 450 g sera (3 rodzaje po 150 g lub 2 po 225 g)

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, wlać wodę i wyrobić ciasto. Dodać olej i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.

Po tym czasie, ciasto podzielić na 2 części, uformować pizze i rozłożyć na blasze wysmarowanej olejem. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć sery - wcześniej pokrojone w plastry. 
Piec w 200° C przez ok. 20 min.

Podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Print