Składniki (na 2 pizze o śr. ok.35 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- płaska łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 3/4 szkl. ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- sos pomidorowy
- 450 g sera (3 rodzaje po 150 g lub 2 po 225 g)
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, wlać wodę i wyrobić ciasto. Dodać olej i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
Po tym czasie, ciasto podzielić na 2 części, uformować pizze i rozłożyć na blasze wysmarowanej olejem. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć sery - wcześniej pokrojone w plastry.
Piec w 200° C przez ok. 20 min.
Podawać z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz