niedziela, 25 grudnia 2011

Ryba po japońsku


Składniki:


Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. wody
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kucharku

Ponadto:
  • 1 kg filetów - np. Miruna, Mintaj
  • olej do smażenia


Zalewa:
  • 1 szkl. oleju
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek octu
  • 6 łyżek keczupu
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Warzywa:
  • 1 słoik ogórków korniszonów
  • 1 słoik marynowanej papryki
  • 4 cebule

Wykonanie:

Mąkę, wodę, jaja i kucharek wymieszać, powstanie gęste ciasto. Filety pokroić w kawałki, maczać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.

Zagotować zalewę z następujących składników: olej, cukier, woda, ocet, keczup, koncentrat pomidorowy.

Ogórki korniszony oraz paprykę pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w piórka, posolić i zeszklić na oliwie, zdjąć z patelni. Po czym wymieszać z pokrojonymi warzywami.

Do wysokiej miski/pojemnika/wiaderka, układać warstwami filety i warzywa (filety - warzywa - filety - warzywa - filety). Na koniec zalać gorącą zalewą, przykryć i odstawić w zimne miejsce (najlepiej na noc).

Smacznego!

2 komentarze:

Lovelykate pisze...

Bardzo lubię rybę w tej postaci. U ciebie prezentuje się przepysznie :)

Pozdrawiam
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

Daria Anna pisze...

Uwielbiam tą rybę, koleżanka robi ją często i świetnie sprawdza się jako przekąska zwłaszcza na zakrapianych imprezach.

Print