Przepis zaczerpnęłam z tego bloga.
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 łyżka miękkiego masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki maku + ok. 2 łyżek do posypania bułek
- 3 g suchych drożdży
- 2 łyżki miodu
- 75 ml mleka
- 60 ml wody
- 1 roztrzepane jajo do posmarowania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, sól, mak i drożdże, wymieszać - wyglądem będzie przypominać kruszonkę.
Wodę, mleko i miód podgrzać, po czym dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie formować paluchy i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić je na 15 min. - aby poleżały.
W między czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Paluchy posmarować jajem, obsypać makiem. Piec 15 min (do uzyskania złotego koloru).
Smacznego!
4 komentarze:
Idealna na śniadanko:) Z masełkiem:) I dżemem...ach...rozmarzyłam się;)
Bardzo fajnie wyglądają ;)
Takiego ciepłego palucha porwałabym Ci bez wahania! ;)
Sue: teraz nie ma już co porywać, wszystkie znikły w mig :)
będę robić ponownie, bo nie zdążyłam spróbować :D
Prześlij komentarz