czwartek, 15 grudnia 2011

Potrawka chińska


Składniki (dla 3 - 4 osób):
  • 2 torebki ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 10 pieczarek
  • przyprawa do chińszczyzny
  • papryka mielona
  • sól (kucharek) 
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać przyprawą do chińszczyzny, przykryć i odstawić na 15 min. w chłodne miejsce. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kawałki mięsa. Zdjąć i posypać solą, pieprzem i papryką. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulkę, potem dorzucić pieczarki, paprykę i marchewkę, wymieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodać uprzednio usmażone mięso i na koniec ugotowany ryż.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, w razie konieczności doprawić przyprawami.
Podawać z surówką.

Smacznego!

6 komentarzy:

Dusia pisze...

Bardzo lubię chińszczyznę w takiej wersji :)

fiolka pisze...

Ile to cudownych przepisów! Muszę pomyszkować u Ciebie dłużej:D

slyvvia pisze...

Uwielbiam takie dania, a chyba wieki nie jadłam. Konieczne do przyrządzenia w najbliższym czasie :D

Domi Kowalczyk (Zręczna Manufaktura) pisze...

Uwielbiam chińską kuchnię :)
Bardzo mi się podoba ta potrawka.

Russkaya pisze...

Zrobię takie Facetowi :D to jego smaki!

Anonimowy pisze...

ale to pysznie wyglada, az zglodnialam ;) chyba jutro na obiad bedzie chinszczyzna ;D

Print