Składniki na ok. 20 mini kapuśniaczków:
- 25 g margaryny
- 150 ml letniego mleka
- 230 g mąki pszennej
- 4 g suchych drożdży
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 1 jajo
- kilka łyżek farszu z kiszonej kapusty i grzybów
- kilka łyżek farszu pieczarkowo - cebulowego
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i wymieszać z połową letniego mleka. Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wbić jajo, wlać pozostałe mleko i wyrabiać ciasto podlewając stopniowo mlekiem z margaryną. Następnie uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, który przekroić wzdłuż 4 razy, uzyskując w ten sposób 4 węższe prostokąty, na całej długości każdego prostokąta rozłożyć farsz (na 2-óch rozłożyłam farsz z kiszonej kapusty i grzybów, a na pozostałych farsz pieczarkowo - cebulowy), po czym "okryć" farsz jedną stroną ciasta, zaklejając, a następnie nakryć drugą stroną ciasta, zaklejając je i formując rulonik. Ruloniki pokroić w 4 cm kapuśniaczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed włożeniem do piekarnika kapuśniaczki posmarować rozpuszczoną margaryną. Piec w temp. 200 st. C przez 15 do 20 min (piekłam z termoobiegiem ok. 17 min).
Podawać do barszczu.
Smacznego!
1 komentarz:
Bardzo apetyczne :)
Prześlij komentarz