wtorek, 27 grudnia 2011

Kapuśniaczki, idealne do barszczu


Składniki na ok. 20 mini kapuśniaczków:

  • 25 g margaryny
  • 150 ml letniego mleka
  • 230 g mąki pszennej
  • 4 g suchych drożdży
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • kilka łyżek farszu z kiszonej kapusty i grzybów
  • kilka łyżek farszu pieczarkowo - cebulowego

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i wymieszać z połową letniego mleka. Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wbić jajo, wlać pozostałe mleko i wyrabiać ciasto podlewając stopniowo mlekiem z margaryną. Następnie uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, który przekroić wzdłuż 4 razy, uzyskując w ten sposób 4 węższe prostokąty, na całej długości każdego prostokąta rozłożyć farsz (na 2-óch rozłożyłam farsz z kiszonej kapusty i grzybów, a na pozostałych farsz pieczarkowo - cebulowy), po czym "okryć" farsz jedną stroną ciasta, zaklejając, a następnie nakryć drugą stroną ciasta, zaklejając je i formując rulonik. Ruloniki pokroić w 4 cm kapuśniaczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przed włożeniem do piekarnika kapuśniaczki posmarować rozpuszczoną margaryną. Piec w temp. 200 st. C przez 15 do 20 min (piekłam z termoobiegiem ok. 17 min).
Podawać do barszczu.

Smacznego!

1 komentarz:

Kamila pisze...

Bardzo apetyczne :)

Print