piątek, 23 grudnia 2011

Pierniczki Choco


Składniki:
  • 60 g masła
  • 90 g golden syrupu (1/4 szkl.)
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 40 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszconej
  • 8 g przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane małe jajo
  • 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

W rondelku podgrzać masło, golden syrup i czekoladę - do momentu połączenia się składników. Odstawić masę do lekkiego ostudzenia.

W między czasie do miski przesiać mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól, wymieszać. Dodać roztrzepane jajo, letnią masę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do naczynia, przykryć i włożyć do lodówki na 3 godz. 

Blat oprószyć mąką, wyjąć połowę ciasta z lodówki, rozwałkować na grubość 4 - 5 mm, foremkami wycinać kształty (tak samo postąpić z drugą połową ciasta) układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. Piec ok. 10 min. Wystudzić na kratce, polukrować.

Smacznego!






7 komentarzy:

magda k. pisze...

co za cudeńka :) pięknie wyglądają

Cudownych Świąt CI życzę :)

Siaśka pisze...

uwielbiam pierniczki :D

Lovelykate pisze...

Przepięknie ozdobione! Pewnie wyszły baardzo pyszne :)

Wesołych Świąt :)
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

Kaś pisze...

śliczne śnieżynki :)
Wesołych Świąt życzę!

dorota20w pisze...

Wspaniałych Świąt serdecznie życzę dla Ciebie i twojej rodziny!

Russkaya pisze...

Wesołych Świąt! :-)

annaz pisze...

piękne! Wesołych Świąt :)

Print