Składniki:
- 60 g masła
- 90 g golden syrupu (1/4 szkl.)
- 20 g gorzkiej czekolady
- 200 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 40 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszconej
- 8 g przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1 roztrzepane małe jajo
- 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
W rondelku podgrzać masło, golden syrup i czekoladę - do momentu połączenia się składników. Odstawić masę do lekkiego ostudzenia.
W między czasie do miski przesiać mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól, wymieszać. Dodać roztrzepane jajo, letnią masę i skórkę pomarańczową, wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do naczynia, przykryć i włożyć do lodówki na 3 godz.
Blat oprószyć mąką, wyjąć połowę ciasta z lodówki, rozwałkować na grubość 4 - 5 mm, foremkami wycinać kształty (tak samo postąpić z drugą połową ciasta) układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. Piec ok. 10 min. Wystudzić na kratce, polukrować.
7 komentarzy:
co za cudeńka :) pięknie wyglądają
Cudownych Świąt CI życzę :)
uwielbiam pierniczki :D
Przepięknie ozdobione! Pewnie wyszły baardzo pyszne :)
Wesołych Świąt :)
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
śliczne śnieżynki :)
Wesołych Świąt życzę!
Wspaniałych Świąt serdecznie życzę dla Ciebie i twojej rodziny!
Wesołych Świąt! :-)
piękne! Wesołych Świąt :)
Prześlij komentarz