Składniki:
- 250 g mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 5 dużych pieczarek
- pieprz
- sól
- Vegeta w płynie
- koperek
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso pokroić w grubszą kostkę. Rozgrzać olej na patelni, mięso podsmażyć na złoto, zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w talarki, zrumienić na patelni. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry, odłożyć.
Do garnka wrzucić mięso i cebulę, zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól. Dusić na średnim ogniu ok. 30 min, w razie konieczności podlać wodą. Po tym czasie dodać pieczarki, dusić do miękkości mięsa.
Mąkę wymieszać z wodą, dodać śmietanę, wymieszać, zahartować gorącym sosem, po czym wlać do garnka, zagotować. Oprószyć koperkiem, doprawić do smaku vegetą. Zdjąć z ognia.
Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną bądź ryżem i surówką wg uznania.
Smacznego!
4 komentarze:
Pyszny obiadek serwujesz ;]
http://zjedzmnie.blox.pl
Wygląda pysznie, a do tego moja ulubiona kasz gryczana :)
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Dobrze znane i pyszne :-) Klasyka jest jednak najlepsza!
uwielbiam takie dania! kasza koniecznie musi być polaną dużą ilością sosu :)
Prześlij komentarz