sobota, 10 grudnia 2011

Mięso duszone z pieczarkami


Składniki:
  • 250 g mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • pieprz
  • sól
  • Vegeta w płynie
  • koperek
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso pokroić w grubszą kostkę. Rozgrzać olej na patelni, mięso podsmażyć na złoto, zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w talarki, zrumienić na patelni. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry, odłożyć.

Do garnka wrzucić mięso i cebulę, zalać 3 szklankami wody, dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól. Dusić na średnim ogniu ok. 30 min, w razie konieczności podlać wodą. Po tym czasie dodać pieczarki, dusić do miękkości mięsa.
Mąkę wymieszać z wodą, dodać śmietanę, wymieszać, zahartować gorącym sosem, po czym wlać do garnka, zagotować. Oprószyć koperkiem, doprawić do smaku vegetą. Zdjąć z ognia.

Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną bądź ryżem i surówką wg uznania.

Smacznego!

4 komentarze:

zjedz_mnie pisze...

Pyszny obiadek serwujesz ;]

http://zjedzmnie.blox.pl

Lovelykate pisze...

Wygląda pysznie, a do tego moja ulubiona kasz gryczana :)

www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

Arvén pisze...

Dobrze znane i pyszne :-) Klasyka jest jednak najlepsza!

Kaś pisze...

uwielbiam takie dania! kasza koniecznie musi być polaną dużą ilością sosu :)

Print