poniedziałek, 19 grudnia 2011

Ucierane z białą czekoladą


Tak puszystego i miękkiego jak "gąbka" ciasta jeszcze nigdy nie jadłam :)
Ciasto piekłam wczorajszego popołudnia, dziś jest tak samo wilgotne i pyszne jak wczoraj... 
...dobrze, że uchował się jeszcze ten kawałek do popołudniowej kawy :)

Składniki:

  • 160 g dobrej margaryny 
  • pół szkl. cukru
  • 3 torebki cukru waniliowego (po 8 gr każda)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jaja
  • 80 g białej czekolady
  • 110 g mąki pszennej 
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kruszonka do posypania

Wykonanie:

Do rondla wrzucić margarynę, rozpuścić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, odstawić.

Do miski przelać margarynę, dodać cukry, ubić na puszystą masę, w między czasie dodać ekstrakt z wanilii. Jajka roztrzepać w kubku, dodać do masy, ciągle mieszając. Potem wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Następnie wsypać mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto przelać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć kruszonką, wstawić do piekarnika. Piec 50 min. - do tzw. suchego patyczka (jeśli ciasto zacznie szybciej łapać kolor przykryć folią aluminiową od góry**).


* może to być forma keksowa, ja użyłam małej okrągłej 
** po 30 min. pieczenia musiałam przykryć folią aluminiową - piekłam z termoobiegiem

Smacznego!

7 komentarzy:

Kaś pisze...

rzeczywiście wygląda bardzo puszyście!

Siaśka pisze...

podoba mi się :P zapraszam do mnie

magda k. pisze...

ucierane z białą czekoladą, tego jeszcze nie jadłam :) zapowiada się smakowicie

Zaytoon pisze...

Hasło 'biała czekolada' podziałało na mnie jak magnes. I już widzę, że było warto Cię odwiedzić! ;)

Pozdrawiam!

kachna pisze...

Zaytoon - dziękuje i zapraszam :)

Dusia pisze...

Jakie fajne puszyste takie!

anahitka9 pisze...

Jesli jest z biala czekolada to musi byc pyszne! Wyglada lekko jak chmurka:)

Print