Tak puszystego i miękkiego jak "gąbka" ciasta jeszcze nigdy nie jadłam :)
Ciasto piekłam wczorajszego popołudnia, dziś jest tak samo wilgotne i pyszne jak wczoraj...
...dobrze, że uchował się jeszcze ten kawałek do popołudniowej kawy :)
Składniki:
- 160 g dobrej margaryny
- pół szkl. cukru
- 3 torebki cukru waniliowego (po 8 gr każda)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jaja
- 80 g białej czekolady
- 110 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kruszonka do posypania
Wykonanie:
Do rondla wrzucić margarynę, rozpuścić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, odstawić.
Do miski przelać margarynę, dodać cukry, ubić na puszystą masę, w między czasie dodać ekstrakt z wanilii. Jajka roztrzepać w kubku, dodać do masy, ciągle mieszając. Potem wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Następnie wsypać mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto przelać do formy* wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć kruszonką, wstawić do piekarnika. Piec 50 min. - do tzw. suchego patyczka (jeśli ciasto zacznie szybciej łapać kolor przykryć folią aluminiową od góry**).
* może to być forma keksowa, ja użyłam małej okrągłej
** po 30 min. pieczenia musiałam przykryć folią aluminiową - piekłam z termoobiegiem
Smacznego!
7 komentarzy:
rzeczywiście wygląda bardzo puszyście!
podoba mi się :P zapraszam do mnie
ucierane z białą czekoladą, tego jeszcze nie jadłam :) zapowiada się smakowicie
Hasło 'biała czekolada' podziałało na mnie jak magnes. I już widzę, że było warto Cię odwiedzić! ;)
Pozdrawiam!
Zaytoon - dziękuje i zapraszam :)
Jakie fajne puszyste takie!
Jesli jest z biala czekolada to musi byc pyszne! Wyglada lekko jak chmurka:)
Prześlij komentarz