Składniki na 2 porcje:
- 600 g ziemniaków
- 1 łyżka Kucharku
- 3 pętka kiełbasy (można dodać mięso mielone)
- 1 duża cebula
- 7 pieczarek
- 6 ogórków korniszonów
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Wstawić garnek z wodą do gotowania, dodać łyżkę Kucharku, wrzucić ziemniaki, gotować do momentu aż będą w pół miękkie, odcedzić.
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę/plastry. Ogórki korniszony pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć kiełbasę, zsunąć do miski. Następnie wrzucić cebulę, zrumienić, dodać do kiełbasy. Pieczarki podsmażyć, doprawić solą, po czym zsunąć do miski z kiełbasą i cebulą. Korniszony podsmażyć kilka minut, po czym dodać wcześniej usmażone składniki, chwilę wszystko poddusić, przyprawić pieprzem, zdjąć z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno wyłożyć warstwę ziemniaków, połowę farszu, drugą warstwę ziemniaków, farsz i na koniec pozostałe ziemniaki. Piec w temp. 200 st. C. 30 min.
Podawać z surówką - najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty
9 komentarzy:
Uwielbiam wszelkiej maści zapiekanki:)
idealne na obiadek:)
Zapiekanki z ziemniakami to jedne z moich ulubionych, a sałatki z nimi w roli głównej, to już w ogóle kocham. :) Bardzo smaczna w twoim wydaniu. :)
uwielbiam takie proste i pyszne dania ;)
mój Tata robi podobną, bardzo lubię
Zapiekanka... mmm :) może nietyle ziemniaczana co makaronowa aleee:) każda jest warta spróbowania:)
Fajne, proste w przygotowaniu danie. Powiem Ci, że zrobiłaś mi smaka na takie jedzonko :)
I do tego szklanka kefiru :)
Ściskam!
Zapiekanka ziemniaczana zawsze się sprawdza, dobrze mieć taki przepis w zanadrzu :)))
Takie zapiekanki są szybkie i bardzo smaczne, z korniszonami nie próbowałam, a robię podobnie :)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz