sobota, 24 grudnia 2011

Pierogi z kapustą i grzybami


Składniki (dla 3 osób):

  • ciasto na pierogi
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 40 g suszonych grzybów (wcześniej wymoczyć)
  • 1 cebula
  • sól bądź kucharek
  • pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 45 min, po czym odcedzić (zachować wywar) i pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić cebulkę. Dodać kapustę, podsmażyć, a następnie dodać grzyby, dusić ok.45 min, co jakiś czas mieszając oraz podlewając wywarem z grzybów. Doprawić solą (bądź kucharkiem) i pieprzem do smaku. Nadzienie odstawić do wystudzenia.

W między czasie wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać farszem i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia*.

* do garnka z wodą można dodać kilka kropel oleju

Propozycja podania: Zeszklić na oleju 2-3 cebule pokrojone w kostkę i polewać gotowe pierogi.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Print