Składniki (dla 3 osób):
- ciasto na pierogi
- 800 g kapusty kiszonej
- 40 g suszonych grzybów (wcześniej wymoczyć)
- 1 cebula
- sól bądź kucharek
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 45 min, po czym odcedzić (zachować wywar) i pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić cebulkę. Dodać kapustę, podsmażyć, a następnie dodać grzyby, dusić ok.45 min, co jakiś czas mieszając oraz podlewając wywarem z grzybów. Doprawić solą (bądź kucharkiem) i pieprzem do smaku. Nadzienie odstawić do wystudzenia.
W między czasie wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać farszem i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia*.
* do garnka z wodą można dodać kilka kropel oleju
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz