Do tej pory przygotowywałam pierogi z przepisu składającego się tradycyjnie z: mąki, wody, jaja i soli, ale kiedy odkryłam przepis Bajaderki, zmieniłam zdanie, nie sądziłam że ciasto na pierogi może się tak łatwo wałkować, a w smaku.... ciasto jest wręcz delikatne! Od teraz jej przepis wchodzi do mojej kuchni już na stałe, Polecam!
Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 duże jaja (3 małe)
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szkl. letniej wody
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Wbić jaja, dodać śmietanę, olej, mieszać, podlewając stopniowo wodą i wyrabiając gładkie i miękkie ciasto. Przykryć miską odwróconą do góry dnem i pozostawić ciasto na 10 - 15 min aby "odpoczęło".
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części - 3 z nich trzymać okryte, a jedną rozwałkować cienko, wycinać szklanką koła, nadziewać dowolnym farszem, zlepiać pierogi. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
Pierogi wrzucać do gotującej się wody, gotować do momentu wypłynięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz