niedziela, 11 grudnia 2011

Cytrynowe ciasteczka


Przepis pochodzi z bloga Dorotus.

Składniki:

  • 130 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 cytryna
  • 2 żółtka + 1 do posmarowania ciasteczek
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Utrzeć masło z cukrem na krem. Cytrynę sparzyć, wyszorować - startą skórkę i wyciśnięty sok dodać do utartego masła. Wciąż ucierając dodać 2 żółtka. 
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, po czym dodawać po łyżce do masy maślanej wciąż ucierając.

Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego - ciasto jest dość luźne - i schować do zamrażalnika na 3 godz. lub do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyłożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość ok. pół cm. Wycinać ciastka, każdy posmarować żółtkiem i posypać grubym cukrem.

Piec w temp. 200 st. C. ok. 8 min. Wystudzić na kratce.

Smacznego!




9 komentarzy:

asieja pisze...

do schrupania!

Kaś pisze...

smakowite. ostatnio czytam książkę, w której co i rusz wspominają ciasteczka cytrynowe a teraz i u Ciebie je spotykam. to chyba znak, trzeba zrobić :)

kachna pisze...

Polecam! Są pyszne... i ten zapach podczas pieczenia - nie do opisania :)

*sweet dreadi* pisze...

Muszą być bardzo aromatyczne :)

Olciaky vel Olcik pisze...

jakie one śliczne

Sue pisze...

A wiesz, ze nigdy o takich nie słyszałam?
Cudowne!

Kamila pisze...

Jakie ładne krążki! Pozdrawiam

Dusia pisze...

Ale fajniutkie:)

Russkaya pisze...

Świetne! Nie wiem czemu ale mam sentyment do ciasteczek z dziurką :)

Print