Przepis zaczerpnęłam z bloga agi
... posmarowane masłem i konfiturą - bezcenne :)
Składniki na 9 małych bułeczek:
- 190 g mąki pszennej
- 3 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka octu
- 1 roztrzepane jajo do posmarowania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać drożdże, sól, cukier i masło, wymieszać - powstanie kruszonka. Następnie dodać śmietanę i ocet, zagnieść ciasto.
Blat oprószyć mąką. Dłońmi z ciasta uformować placek grubości 1,5 cm. Szklanką wyciąć krążki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w temp. 190 st. C. z termoobiegiem (210 st. C. bez termoobiegu) ok. 15 min - aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz