piątek, 9 grudnia 2011

Bułeczki na śmietanie


Przepis zaczerpnęłam z bloga agi
... posmarowane masłem i konfiturą - bezcenne :)


Składniki na 9 małych bułeczek:

  • 190 g mąki pszennej
  • 3 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka octu
  • 1 roztrzepane jajo do posmarowania

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać drożdże, sól, cukier i masło, wymieszać - powstanie kruszonka. Następnie dodać śmietanę i ocet, zagnieść ciasto. 

Blat oprószyć mąką. Dłońmi z ciasta uformować placek grubości 1,5 cm. Szklanką wyciąć krążki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajem. 
Piec w temp. 190 st. C. z termoobiegiem (210 st. C. bez termoobiegu) ok. 15 min - aż nabiorą złotego koloru.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Print