poniedziałek, 26 grudnia 2011

Łazanki z makiem


Składniki (na 3 porcje):

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 małe jajo
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szkl. letniej wody
  • 100 g masy makowej

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Wbić jajo, dodać śmietanę i olej, wyrabiać ciasto stopniowo dodając wodę (ja dałam odrobinę więcej wody niż w przepisie). Ciasto ma być sprężyste i gładkie. Wyrobione ciasto odłożyć na 10 min, aby "odpoczęło".

W między czasie wstawić garnek z wodą do gotowania - można dodać kilka kropel oleju, aby łazanki się nie sklejały.
Blat oprószyć mąką, rozwałkować cienko ciasto, pokroić w romby/kwadraty, wrzucać do gotującej się wody, gotować do momentu wypłynięcia.

Następnie łazanki odcedzić, po czym delikatnie drewnianą łyżką wymieszać z masą makową.

Smacznego!

1 komentarz:

Kamila pisze...

Bardzo lubię, obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Pozdrawiam poświątecznie!

Print