Składniki (na 3 porcje):
- 1 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 małe jajo
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szkl. letniej wody
- 100 g masy makowej
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Wbić jajo, dodać śmietanę i olej, wyrabiać ciasto stopniowo dodając wodę (ja dałam odrobinę więcej wody niż w przepisie). Ciasto ma być sprężyste i gładkie. Wyrobione ciasto odłożyć na 10 min, aby "odpoczęło".
W między czasie wstawić garnek z wodą do gotowania - można dodać kilka kropel oleju, aby łazanki się nie sklejały.
W między czasie wstawić garnek z wodą do gotowania - można dodać kilka kropel oleju, aby łazanki się nie sklejały.
Blat oprószyć mąką, rozwałkować cienko ciasto, pokroić w romby/kwadraty, wrzucać do gotującej się wody, gotować do momentu wypłynięcia.
Następnie łazanki odcedzić, po czym delikatnie drewnianą łyżką wymieszać z masą makową.
Następnie łazanki odcedzić, po czym delikatnie drewnianą łyżką wymieszać z masą makową.
Smacznego!
1 komentarz:
Bardzo lubię, obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Pozdrawiam poświątecznie!
Prześlij komentarz