Składniki (dla 3 - 4 osób):
- 2 torebki ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 papryki
- 2 cebule
- 10 pieczarek
- przyprawa do chińszczyzny
- papryka mielona
- sól (kucharek)
- pieprz
- olej do smażenia
Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kawałki mięsa. Zdjąć i posypać solą, pieprzem i papryką. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulkę, potem dorzucić pieczarki, paprykę i marchewkę, wymieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodać uprzednio usmażone mięso i na koniec ugotowany ryż.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, w razie konieczności doprawić przyprawami.
Podawać z surówką.
6 komentarzy:
Bardzo lubię chińszczyznę w takiej wersji :)
Ile to cudownych przepisów! Muszę pomyszkować u Ciebie dłużej:D
Uwielbiam takie dania, a chyba wieki nie jadłam. Konieczne do przyrządzenia w najbliższym czasie :D
Uwielbiam chińską kuchnię :)
Bardzo mi się podoba ta potrawka.
Zrobię takie Facetowi :D to jego smaki!
ale to pysznie wyglada, az zglodnialam ;) chyba jutro na obiad bedzie chinszczyzna ;D
Prześlij komentarz