sobota, 10 grudnia 2011

Paluchy z makiem


Przepis zaczerpnęłam z tego bloga.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki maku + ok. 2 łyżek do posypania bułek
  • 3 g suchych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 75 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 1 roztrzepane jajo do posmarowania

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać masło, sól, mak i drożdże, wymieszać - wyglądem będzie przypominać kruszonkę.
Wodę, mleko i miód podgrzać, po czym dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po tym czasie formować paluchy i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić je na 15 min. - aby poleżały.

W między czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Paluchy posmarować jajem, obsypać makiem. Piec 15 min (do uzyskania złotego koloru).

Smacznego!



4 komentarze:

Nemi pisze...

Idealna na śniadanko:) Z masełkiem:) I dżemem...ach...rozmarzyłam się;)

Milena pisze...

Bardzo fajnie wyglądają ;)

Sue pisze...

Takiego ciepłego palucha porwałabym Ci bez wahania! ;)

kachna pisze...

Sue: teraz nie ma już co porywać, wszystkie znikły w mig :)
będę robić ponownie, bo nie zdążyłam spróbować :D

Print