Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. wody
- 2 jaja
- 2 łyżki kucharku
Ponadto:
- 1 kg filetów - np. Miruna, Mintaj
- olej do smażenia
Zalewa:
- 1 szkl. oleju
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek wody
- 6 łyżek octu
- 6 łyżek keczupu
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Warzywa:
- 1 słoik ogórków korniszonów
- 1 słoik marynowanej papryki
- 4 cebule
Mąkę, wodę, jaja i kucharek wymieszać, powstanie gęste ciasto. Filety pokroić w kawałki, maczać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.
Zagotować zalewę z następujących składników: olej, cukier, woda, ocet, keczup, koncentrat pomidorowy.
Ogórki korniszony oraz paprykę pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w piórka, posolić i zeszklić na oliwie, zdjąć z patelni. Po czym wymieszać z pokrojonymi warzywami.
Do wysokiej miski/pojemnika/wiaderka, układać warstwami filety i warzywa (filety - warzywa - filety - warzywa - filety). Na koniec zalać gorącą zalewą, przykryć i odstawić w zimne miejsce (najlepiej na noc).
3 komentarze:
Bardzo lubię rybę w tej postaci. U ciebie prezentuje się przepysznie :)
Pozdrawiam
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Uwielbiam tą rybę, koleżanka robi ją często i świetnie sprawdza się jako przekąska zwłaszcza na zakrapianych imprezach.
Bardzo łatwy przepis i smaczny!💛
Prześlij komentarz