Składniki (dla 3 osób):
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 0,5 szkl. maślanki
- 2 jaja
Nadzienie:
- ok. 400 g kiszonej kapusty
- 2 pętka kiełbasy
- 1 duża cebula
- kucharek
- pieprz
- Vegeta w płynie
- olej
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Wlać mleko, wodę, maślankę, wbić jaja, dokładnie wymieszać na gładką masę, aby nie było grudek. Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto, wyrównać. Piec w temp. 200° C przez ok. 10 min (piekłam z termoobiegiem). Następnie odstawić do ostudzenia.
W między czasie przygotować nadzienie. Kiszoną kapustę poszatkować. Rozgrzać trochę oleju na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę obrać, również pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy, zrumienić, zdjąć z ognia. Odłożyć 2 - 3 łyżki kiełbasy z cebulką, a resztę połączyć z poszatkowaną kapustą. Doprawić Kucharkiem, pieprzem i skropić Vegetą w płynie.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na gotowy naleśnik rozłożyć nadzienie, zwinąć w rulon i pokroić na 6 części. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temp. 175° C przez 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę (lub usunąć folię aluminiową) rozłożyć 2 - 3 łyżki odłożonej kiełbaski z cebulką i piec jeszcze 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz