czwartek, 16 lutego 2012

Pączki z nadzieniem różanym


Składniki na 16 dużych pączków:

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 200 ml letniego mleka
  • 5 żółtek
  • 1 jajo
  • 40 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 100 g roztopionej margaryny

Ponadto:
  • olej do smażenia
  • konfitura z róży
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do głębokiego talerza wlać żółtka i wbić jajo, dodać oba cukry i roztrzepać widelcem.
Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól, wlać mleko, wódkę, ekstrakt, jogurt, roztrzepane jaja z cukrami i dodać startą skórkę z cytryny, wyrobić ciasto - można troszkę podsypać mąką, ale nie za dużo. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodać roztopioną margarynę. Ciasto wyrabiać 5 - 10 min, do momentu aż będzie gładkie, miękkie i lekko klejące - nie dosypywać więcej mąki. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem lub oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na 1,5 godz.

Po tym czasie blat oprószyć mąką, ciasto wyłożyć na blat, dosłownie chwilę jeszcze wyrobić i rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm. Szklanką wykrajać pączki. Układać je na blacie lekko oprószonym mąką, następnie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia przez ok. 30 min.

Rozgrzać olej w garnku lub w głębokiej patelni, a gdy osiągnie temperaturę 170°C, smażyć pączki (na średnim ogniu) z obu stron po kilka minut, na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych pączków odsączyć na ręczniku papierowym. Nadziewać konfiturą - za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!





4 komentarze:

Kamila pisze...

Pysznie Ci wyszły!

Dusia pisze...

domowy pączek z różanym nadzieniem to coś pysznego.

kruszyna pisze...

Pięknie wyglądają, jakby były kupne :)

kachna pisze...

Kamila, kruszyna - dziękuje :)

Dusia - to mój ulubiony pączek

Print