Składniki na 16 dużych pączków:
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 200 ml letniego mleka
- 5 żółtek
- 1 jajo
- 40 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- skórka starta z połowy cytryny
- 100 g roztopionej margaryny
Ponadto:
- olej do smażenia
- konfitura z róży
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do głębokiego talerza wlać żółtka i wbić jajo, dodać oba cukry i roztrzepać widelcem.
Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól, wlać mleko, wódkę, ekstrakt, jogurt, roztrzepane jaja z cukrami i dodać startą skórkę z cytryny, wyrobić ciasto - można troszkę podsypać mąką, ale nie za dużo. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodać roztopioną margarynę. Ciasto wyrabiać 5 - 10 min, do momentu aż będzie gładkie, miękkie i lekko klejące - nie dosypywać więcej mąki. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem lub oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na 1,5 godz.
Po tym czasie blat oprószyć mąką, ciasto wyłożyć na blat, dosłownie chwilę jeszcze wyrobić i rozwałkować na grubość 1 - 1,5 cm. Szklanką wykrajać pączki. Układać je na blacie lekko oprószonym mąką, następnie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia przez ok. 30 min.
Rozgrzać olej w garnku lub w głębokiej patelni, a gdy osiągnie temperaturę 170°C, smażyć pączki (na średnim ogniu) z obu stron po kilka minut, na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych pączków odsączyć na ręczniku papierowym. Nadziewać konfiturą - za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
4 komentarze:
Pysznie Ci wyszły!
domowy pączek z różanym nadzieniem to coś pysznego.
Pięknie wyglądają, jakby były kupne :)
Kamila, kruszyna - dziękuje :)
Dusia - to mój ulubiony pączek
Prześlij komentarz