Składniki (dla 2 - 3 osób):
- ok. 1,5 szkl. makaronu świderki
- 1 pętko kiełbasy
- 80 g salami w plastrach
- ok. 200 g pieczarek
- 1 cebula
- czosnek granulowany
- 1.5 szkl. wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz
- bazylia
- vegeta w płynie
- kucharek
- cukier
- ok. 150 g sera żółtego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, na wpół miękko, przelać wodą, odcedzić i odstawić.
Kiełbasę i salami pokroić w kostkę. Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć kiełbasę wraz z salami, zdjąć. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry, podsmażyć, połączyć z kiełbasą i salami.
Cebulę obrać, pokroić w talarki, zrumienić na pozostałym oleju na patelni, oprószyć czosnkiem. Wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć pieprzem, bazylią, skropić vegetą w płynie, wymieszać i poddusić ok. 10 min. Na koniec doprawić cukrem i kucharkiem do smaku. Do sosu przełożyć kiełbasę, salami i pieczarki, wymieszać, jeszcze chwilę poddusić, po czym zdjąć z ognia.
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno rozłożyć równomiernie połowę makaronu, potem połowę sosu z dodatkami, resztę makaronu i resztę sosu. Wierzch posypać startym serem żółtym i oprószyć bazylią. Piec 25 - 30 min.
Smacznego!
8 komentarzy:
fajna zapiekanka:) a nie wolisz sprobowac bez polproduktow?
Spodobałoby się mojego ukochanego :)
Dobry przepis na smaczne i szybkie danie
uwielbiam takie zapiekanki! :)
pozdrawiam!
kocham wszelkie takie zapiekanki :)
Mniam, mniam i jeszcze raz mniam!
Zrobiłam według przepisu, wyszło przepyszne :-)
Anonimowy - cieszę się że smakowało :))) Pozdrawiam
Prześlij komentarz