sobota, 25 lutego 2012

Zapiekanka makaronowa


Składniki (dla 2 - 3 osób):
  • ok. 1,5 szkl. makaronu świderki
  • 1 pętko kiełbasy
  • 80 g salami w plastrach
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • czosnek granulowany
  • 1.5 szkl. wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • bazylia
  • vegeta w płynie
  • kucharek
  • cukier
  • ok. 150 g sera żółtego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, na wpół miękko, przelać wodą, odcedzić i odstawić.

Kiełbasę i salami pokroić w kostkę. Rozgrzać trochę oleju na patelni, podsmażyć kiełbasę wraz z salami, zdjąć. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry, podsmażyć, połączyć z kiełbasą i salami.

Cebulę obrać, pokroić w talarki, zrumienić na pozostałym oleju na patelni, oprószyć czosnkiem. Wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć pieprzem, bazylią, skropić vegetą w płynie, wymieszać i poddusić ok. 10 min. Na koniec doprawić cukrem i kucharkiem do smaku. Do sosu przełożyć kiełbasę, salami i pieczarki, wymieszać, jeszcze chwilę poddusić, po czym zdjąć z ognia.

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno rozłożyć równomiernie połowę makaronu, potem połowę sosu z dodatkami, resztę makaronu i resztę sosu. Wierzch posypać startym serem żółtym i oprószyć bazylią. Piec 25 - 30 min.

Smacznego!

8 komentarzy:

Dota pisze...

fajna zapiekanka:) a nie wolisz sprobowac bez polproduktow?

Dusia pisze...

Spodobałoby się mojego ukochanego :)

jerzy pisze...

Dobry przepis na smaczne i szybkie danie

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam takie zapiekanki! :)

pozdrawiam!

monami pisze...

kocham wszelkie takie zapiekanki :)

Nemi pisze...

Mniam, mniam i jeszcze raz mniam!

Anonimowy pisze...

Zrobiłam według przepisu, wyszło przepyszne :-)

kachna pisze...

Anonimowy - cieszę się że smakowało :))) Pozdrawiam

Print