Składniki (dla 3 osób):
- ciasto na pierogi z połowy porcji
- 1 cebula
- 200 g mięsa mielonego
- przyprawa do mięsa mielonego
- pieprz
- kucharek
- czosnek granulowany
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać trochę oleju na patelni, cebulę zrumienić. Po czym dodać mięso mielone, wymieszać, podsmażyć całość. Oprószyć przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem, kucharkiem i czosnkiem granulowanym do smaku. Następnie zdjąć z ognia, posypać natką pietruszki, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
W między czasie wyrobić ciasto na pierogi. Blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać przygotowanym farszem i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia*.
Propozycja podania: Zeszklić na oleju cebulę pokrojoną w kostkę i polewać gotowe pierogi.
*do garnka z wodą można wlać kilka kropel oleju
1 komentarz:
a gdzie przepis na ciasto?
Prześlij komentarz