czwartek, 2 lutego 2012

Kopytka z białym serem


Składniki (dla 2 - 3 osób):

  • 800 g ziemniaków
  • 250 g sera białego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • sól
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • olej

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości, osolić. Odcedzić, wyparować. Rozgnieść tłuczkiem na pure, odstawić do ostudzenia. Ser biały rozetrzeć w miseczce widelcem.

Do miski wsypać mąkę, wbić jajo, dodać szczyptę soli, przełożyć ostudzone ziemniaki i roztarty ser, wyrobić ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Blat oprószyć mąką, z ciasta uformować wałek i pokroić na kawałki.

Wodę w garnku zagotować z kilkoma łyżkami oleju, osolić. Wrzucać kopytka na gotującą się wodę, mieszając żeby kluski nie przywarły do dna garnka, a jednocześnie żeby się nie posklejały. Gotować do momentu wypłynięcia.

Podawać polane roztopionym masłem i surówką z marchewki.

Smacznego!








3 komentarze:

slyvvia pisze...

Świetne. Zjadłabym teraz takie kluseczki :)

Kamila pisze...

U mnie w domu to leniwe pierogi i bardzo je lubię:)

Anonimowy pisze...

Doskonałe na gastro:):):):)::))

Print