sobota, 4 lutego 2012

Domowe lody kakaowe i cytrynowe


Składniki (na 8 porcji*):

Lody:
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka kakao rozpuszczonego (rozpuszczone w łyżce wody)
  • sok z połowy cytryny
  • 500 ml śmietany 30%

Ponadto:
  • 8 kubeczków do lodów

Wykonanie:

Przygotować 2 miski. Do jednej wbić jajo, żółtko, wsypać 150 gr cukru i wlać rozpuszczone kakao. Do drugiej miski wbić jajo, żółtko, wsypać pozostały cukier i dodać sok z cytryny. Następnie, pierwszą miskę umieścić w "kąpieli wodnej" (tzn. w rondelku zagotować wodę, po czym zmniejszyć płomień na minimum i w tym momencie można rozpocząć "kąpiel wodną"), ubić jaja na puszystą masę (ubijałam do momentu rozpuszczenia się cukru), odstawić i tak samo postąpić z drugą miską.

Śmietanę wlać do wysokiej miski, ubić na sztywno. Podzielić ją na 2 porcje, po czym jedną porcję połączyć z masą kakaową, a drugą połowę połączyć z masą cytrynową i delikatnie wymieszać obie masy do połączenia się składników.

Tak przygotowane masy rozłożyć w kubeczkach do lodów i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.

* w zależności od wielkości kubeczków

Smacznego!

Brak komentarzy:

Print