czwartek, 23 lutego 2012

Papryka faszerowana mięsem mielonym


Składniki (4 osoby):

  • 4 papryki
  • 125 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka koperku posiekanego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • kucharek
  • papryka mielona
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Wykonanie:

Papryki umyć, osuszyć, odciąć czubek i wydrążyć pestki, odłożyć. Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu, po czym ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do miski przełożyć mięso mielone, ostudzony ryż i pokrojoną cebulę, wymieszać. Następnie wbić jajo, dodać bułkę tartą, koncentrat pomidorowy, koperek. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego, kucharkiem, papryką mieloną, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym do smaku, po czym dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do 200° C. Papryki napełnić przygotowanym mięsnym farszem, ułożyć w naczyniu i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec 30 min. Pod koniec pieczenia (5 - 10 min) posypać serem żółtym.

Podawać z surówką i ziemniakami.

Smacznego!



10 komentarzy:

Kuchnia Doroty pisze...

Moja Droga, trafione jak rzadko, moj mąż męczy mnie o taką paprykę od dawna, to ja ściągam przepis i pochwalę się jak zrobię:)

kachna pisze...

Kuchnia Doroty - w takim razie czekam na opinię :) Pozdrawiam

Dota Szymborska pisze...

fajne, lubie takie papryki, choc zawsze bardziej na wegiersko je robimy...

Russkaya pisze...

Świetne są te Twoje propozycje! Aż jeść się chce :D

mopswkuchni pisze...

Ja robię często taką paprykę zamiast gołąbków - pychotka.

Anonimowy pisze...

Zrobiłam patrząc na ten przepis, ale jak zwykle zrobiłam inaczej. Nie lubię się przywiązywać do przepisów i robię nie patrząc na proporcje. Jeszcze mnie to nie zawiodło. Do papryczek dorzuciłam trochę ziół suszonych: oregano, rozmaryn, liść laurowy, majeranek, suszone pomidory, czarny pieprz, różowy pieprz, gorczyca, tymianek i świeże: pietruszka, mięta, bazylia, czosnek. Bez sera żółtego.
Wyszło bosko. Życzę udanych eksperymentów. :)

Anonimowy pisze...

Wszystko ładnie i smakowicie wygląda, skorzystam z przepisu na pewno. Jest jednak jedna rzecz, do której muszę się przyczepić,widzę coś takiego już kolejny raz, przepraszam ale chodzi mi o 125 gr ryżu, co mają grosze do ryżu?!!
Mam nadzieję, że chodzi tu o gramy czyli "g"
Pozdrawiam i życzę smacznego

kachna pisze...

Anonimowy - tak chodzi o gram :D mój błąd :)cieszę się że smakowało, dziękuję za komentarze Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

świetny przepis, wszystko wyszlo smakowicie, pozdrawiam :))

Anonimowy pisze...

Never mind. Pour yourself a glass of milk, гun а bath аnd unwinԁ.


Have a look at my site ... personal loans