wtorek, 24 stycznia 2012

Rosół z kury z makaronem


Składniki (dla 3 osób):
  • 2 - 3 udka z kurczaka (skrzydełka)
  • ćwiartka cebuli
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki starkowanej pietruszki (korzeń)
  • 3 plastry pora
  • 1,5 l wody
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • łyżka kucharku (sól)
  • wegeta w płynie do smaku
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 200 g makaronu - penne, nitki (w/g uznania)

Wykonanie:

Wlać do garnka wodę, wstawić do gotowania. Gdy woda się zagotuje wrzucić kurczaka, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na średnim ogniu ok. 2 godz.

Marchew obrać, pokroić w słupki lub talarki. Pół godziny przed końcem gotowania wrzucić do garnka marchew razem z porem i starkowaną pietruszką. Cebulę pokroić aby uzyskać 2 - 3 półksiężyce, wrzucić do zupy, gotować do momentu aż warzywa zmiękną.
Przyprawić do smaku kucharkiem, wegetą w płynie i pieprzem.

W między czasie ugotować makaron. Zagotować w garnku wodę z odrobiną soli i kilkoma kroplami oliwy. Do gotującej się wody wrzucić makaron, gotować w/g przepisu na opakowaniu od czasu do czasu mieszając, aby makaron nie przywarł do dna. Następnie makaron odcedzić.

Rosół podawać z ugotowanym makaronem, posypać natką pietruszki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Print