sobota, 28 stycznia 2012

Obwarzanki z serem


Składniki na ok. 30 szt.:

  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać oba cukry i sól, wymieszać. 
Do kubka wbić jajo, roztrzepać widelcem. Ser biały rozetrzeć widelcem w miseczce, dodać roztrzepane jajo, wymieszać.

Do miski z mąką, wlać rozpuszczone masło, wódkę i ekstrakt oraz przełożyć ser biały, wyrobić ciasto.
Następnie blat oprószyć mąką, ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wycinać szklanką o szerszej średnicy koła i nakrętką w środku każdego koła wyciąć małe kółeczko. 

Rozgrzać olej w garnku lub głębokiej patelni, smażyć obwarzanki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym.
Po wystudzeniu obwarzanki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!









Tłusty Czwartek 2012


Print