niedziela, 29 stycznia 2012

Pyzy z mięsem mielonym


Składniki (dla 2 - 3 osób):

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki pszennej (+ mąką do podsypania podczas wyrabiania ciasta)
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 200 g mięsa mielonego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • kucharek
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować do miękkości, odparować, rozgnieść tłuczkiem i odstawić do przestudzenia.

W między czasie przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać trochę oleju na patelni, zrumienić cebulę. Dodać mięso mielone, wymieszać i całość podsmażyć. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, kucharkiem, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Następnie zdjąć z ognia, oprószyć natką pietruszki, wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Do miski z ziemniakami, dodać obie mąki, wbić jajo i dodać sól, wyrobić ciasto. 
Blat oprószyć mąką, z ciasta uformować grubszy wałek, pokroić mniej więcej na kawałki o równej wielkości. Z każdego kawałka formować w dłoni placuszek, nadziewać farszem, dokładnie zlepiać i formować kulkę.

Zagotować w garnku wodę z kilkoma łyżkami oleju i łyżką soli. Pyzy wrzucać do gotującej się wody, gotować ok. 8 min. 
Podawać polane tłuszczem i posypane natką pietruszki.

Smacznego!




2 komentarze:

slyvvia pisze...

Dawno nie jadłam, ale od jakiegoś czasu mnie kuszą, więc muszę zrobić :D Pycha.

Mała kuchareczka pisze...

No w tygodniu wypróbuje przepis:)))
Apetycznie wyglądają!!

Print