poniedziałek, 23 stycznia 2012

Pierogi ruskie z okrasą


Składniki (dla 3 osób):

Pierogi:
  • ciasto na pierogi z połowy porcji
  • 150 g sera białego półtłustego
  • 1 cebula
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Ponadto:
  • 100 g boczku
  • 1 cebula

Wykonanie:

Ser biały drobno rozcisnąć widelcem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, odstawić.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem na pure, dodać ser biały i podsmażoną cebulą, wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku.

Wyrobić ciasto na pierogi. Rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać farszem i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia*.

Boczek pokroić w paseczki lub w kostkę, podsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do boczku, podsmażyć. Tak okraszonym boczkiem z cebulką polewać pierogi ruskie.

* do garnka z wodą można dodać kilka kropel oleju

Smacznego!



4 komentarze:

Monica pisze...

Ruskie to moja miłość. Uwielbiam. Jem polane skwarkami i z dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Pozdrawiam serdecznie!

Kamila pisze...

Wspaniała propozycja na obiad! Miłego tygodnia!

kachna pisze...

Kamila - dziękuje i wzajemnie :)

Siaśka pisze...

pierożki!

Print