czwartek, 12 stycznia 2012

Ciasto francuskie - krok po kroku

Zawsze myślałam, że zrobienie ciasta francuskiego jest trudne, lecz okazuje się, że wcale tak nie jest.
Nie da się ukryć, że zrobienie tegoż ciasta jest czasochłonne, ale efekt końcowy.... powalający :)
...a co najważniejsze jest to sprawdzony przepis przez wiele osób, które to potwierdzają swoim komentarzem na blogu autorki, więc nie będziecie zawiedzeni... Polecam 

Nie udało mi się zrobić zdjęć do każdego z poniższych kroków, jak to zostało zilustrowane u Dorotus - autorki przepisu Klik, ale postaram się to nadrobić przy następnej okazji, bo zamierzam zrobić jeszcze nie raz te ciasto :)

Składniki na ok. 1 kg płatów ciasta:
  • 200 ml zimnej wody
  • 1 łyżka miałkiej soli (proponuje 0,5)
  • 500 g dobrej jakości masła o temp. pokojowej
  • 150 g mąki krupczatki*
  • 250 g mąki pszennej*
* użyłam 400 g mąki pszennej

Krok 1:

Wodę wlać do szklanki, dodać sól i wymieszać do jej rozpuszczenia. W rondelku roztopić na wolnym ogniu 75 gr masła. Mąki wsypać do miski, dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto.



Krok 2:

Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godz.

Krok 3:

Pozostałe masło (425 g) pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej bądź papieru do pieczenia. Rozwałkować na kwadrat grubości 2 cm i wstawić do lodówki.



Krok 4:

Ciasto wyjąć z lodówki. Blat oprószyć mąką, położyć ciasto i tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadratowy placek grubości ok. 2 cm (lub cieniej), tak aby środek był grubszy niż boki. Na środku położyć schłodzone masło - tak aby rogi masła znajdowały się po środku boków ciasta.

Krok 5:

Rogi ciasta połączyć nad masłem - formując kopertę - i zlepić ciasto na złączeniach - aby nie wydostało się masło na zewnątrz podczas wałkowania.

Krok 6:

Ciasto z masłem (wewnątrz) rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość.

Krok 7:

Ciasto złożyć na 3 części - formując prostokąt. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godz.



Krok 8:

Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt - tak jak w pkt. 6. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. 
W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto jeszcze 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godz. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej mąką, aby nie przywierało.

Ciasto przed pieczeniem rozwałkować na grubość ok. 3 - 5 mm - w zależności od upodobania. Piec w temp. 200 °C przez ok. 13 - 15 min.

Ciasto można również zamrozić - rozwałkować ciasto, zwinąć w papier do pieczenia i zamrozić.

Nie udało mi się zrobić tego ciasta jednego dnia, ponieważ po którymś z kolei wałkowaniu było już późno, więc dokończyłam je następnego dnia. Wg. opinii autorki nie ma to jednak wpływu na jakość ciasta :)

9 komentarzy:

forum kulinarne pisze...

Bardzo fajnie zrobiony poradnik :)

Kamila pisze...

Poproszę porcyjkę, albo lepiej 2, takie najlepsze :)

basiaP pisze...

ładnie wygląda:), też się do własnego francuskiego przymierzam

Natchniona Wera pisze...

Super! Choć rzeczywiście ciasto nie jest trudne do wykonania, mi pewnie z racji wersji bez glutenu, po dwóch podejściach wyjść nie chciało ;(

Mimo to muszę jeszcze popróbować, bo efekt jest grzechu warty z pewnością!

www.natchniona.pl

Kaś pisze...

ja nadal jestem na etapie "nie dam rady go zrobić" :) szacunek za samodzielne przygotowanie!

kachna pisze...

Kaś - najważniejsza jest cierpliwość :)

mania179 pisze...

Też muszę zrobić :)

agnieszka pisze...

Gratuluję odwagi! Ja bym się chyba nie podjęła :)

Christopher pisze...

Podziwiam,jak na amatorkę to super.Zresztą cały blog bardzo smakowity.Pozdrawiam Christopher

Print