Składniki (na 8 średnich kotletów):
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajo
- 6 łyżek mąki pszennej
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól
- przyprawa do ziemniaków
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w średnią kostkę. Do garnka przełożyć ziemniaki, zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki, odcedzić, odparować, rozgnieść tłuczkiem i odstawić do ostudzenia.
W między czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać trochę oleju na patelni, zrumienić cebulkę, oprószyć solą, zdjąć z ognia.
Do miski przełożyć ziemniaki, cebulę, wbić jajo, dodać mąkę i koperek, wymieszać (mieszałam łyżką). Masę ziemniaczaną oprószyć przyprawą do ziemniaków i doprawić pieprzem do smaku.
Rozgrzać olej na patelni. Z masy formować kotlety*, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać w/g uznania, np. z sosem.
* proponuje maczać dłonie w wodzie, gdyż masa jest dość klejąca (Odnośnie masy, można dodać więcej mąki wtedy ciasto będzie można wyrobić ręką - kotlety w tym przypadku trzeba smażyć dłużej).
Smacznego!
4 komentarze:
Z sosem koperkowym naaaaajbardziej lubię :D
UHum.. jak ja już ich dawno nie jadłam, chyba czas cofnąć się i przypomnieć sobie o niektórych zapomnianych rarytasach ;-)
www.przysmakiewy.pl
Szybkie, tanie i proste. Lubimy, z sosem pieczarkowym :>
Zaskoczyłaś mnie, robiłam ostatnio kotlety z jajek, ale o kotletach z ziemniaków jeszcze nie słyszałam.
Prześlij komentarz