czwartek, 29 grudnia 2011

Naleśniki meksykańskie zapiekane z żółtym serem



Składniki (dla 2 osób):

  • 6 naleśników
  • 2 pętka kiełbasy (np. śląskiej) lub 1 długie (np. zwyczajnej)
  • 1 duża cebula
  • 4 średnie pieczarki
  • pół puszki czerwonej fasoli lub kukurydzy
  • 100 g sera żółtego
  • puszka pomidorów w puszce
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • tabasco
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • vegeta w płynie
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Czosnek obrać, drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę.

Rozgrzać trochę oleju na patelni. Dodać pomidory z puszki, po czym je rozgnieść, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy: tabasco, bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier do smaku, kilka kropel vegety w płynie, wymieszać i poddusić na średnim ogniu ok. 10 min (powstanie "pulpa" pomidorowa). Zdjąć z ognia, odstawić.

Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć kiełbasę, zdjąć. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, dodać pieczarki, podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, po czym dodać czerwoną fasolę, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz pół szkl. wcześniej przygotowanej "pulpy" pomidorowej, wymieszać, chwilę poddusić po czym zdjąć z ognia, ostudzić.
Naleśniki nadziewać farszem, zwijać (zakładając boki do środka - jak gołąbki).

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć naleśniki, polać pozostałą "pulpą" pomidorową. Posypać serem żółtym. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Piec 10 min.

Smacznego!


11 komentarzy:

Siaśka pisze...

bardzo lubię takie dania! trafiasz w moje gusta :D

wiosenka27 pisze...

Bardzo lubię wytrawne naleśniki:)

Nemi pisze...

Wpraszam się na taki obiad!

kachna pisze...

Nemi - zapraszam :)))

burczymiwbrzuchu pisze...

Lubię wytrawne naleśniki :)

magda k. pisze...

dobry pomysł na super obiad :)

Kamila pisze...

Konkretnie i smacznie!

Blackdiamondin pisze...

muszą być bardzo sycące:)

Daria Anna pisze...

Ja również lubię takie naleśniki i robię tez w podobnej wersji po francusku. Obie są bardzoo sycące.

Russkaya pisze...

ojejku, akurat robiłam meksykańskie dwa dni temu :D pycha były!

kobieta pisze...

Superaśny przepisik, muszę koniecznie spróbować

Print