Składniki (dla 2 osób):
- 6 naleśników
- 2 pętka kiełbasy (np. śląskiej) lub 1 długie (np. zwyczajnej)
- 1 duża cebula
- 4 średnie pieczarki
- pół puszki czerwonej fasoli lub kukurydzy
- 100 g sera żółtego
- puszka pomidorów w puszce
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- tabasco
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- cukier
- vegeta w płynie
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Czosnek obrać, drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę.
Rozgrzać trochę oleju na patelni. Dodać pomidory z puszki, po czym je rozgnieść, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy: tabasco, bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier do smaku, kilka kropel vegety w płynie, wymieszać i poddusić na średnim ogniu ok. 10 min (powstanie "pulpa" pomidorowa). Zdjąć z ognia, odstawić.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć kiełbasę, zdjąć. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, dodać pieczarki, podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, po czym dodać czerwoną fasolę, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz pół szkl. wcześniej przygotowanej "pulpy" pomidorowej, wymieszać, chwilę poddusić po czym zdjąć z ognia, ostudzić.
Naleśniki nadziewać farszem, zwijać (zakładając boki do środka - jak gołąbki).
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć naleśniki, polać pozostałą "pulpą" pomidorową. Posypać serem żółtym. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Piec 10 min.
Smacznego!
Rozgrzać trochę oleju na patelni. Dodać pomidory z puszki, po czym je rozgnieść, dodać koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy: tabasco, bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier do smaku, kilka kropel vegety w płynie, wymieszać i poddusić na średnim ogniu ok. 10 min (powstanie "pulpa" pomidorowa). Zdjąć z ognia, odstawić.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć kiełbasę, zdjąć. Na pozostałym oleju zrumienić cebulę, dodać pieczarki, podsmażyć, oprószyć solą i pieprzem, po czym dodać czerwoną fasolę, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz pół szkl. wcześniej przygotowanej "pulpy" pomidorowej, wymieszać, chwilę poddusić po czym zdjąć z ognia, ostudzić.
Naleśniki nadziewać farszem, zwijać (zakładając boki do środka - jak gołąbki).
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć naleśniki, polać pozostałą "pulpą" pomidorową. Posypać serem żółtym. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Piec 10 min.
Smacznego!
11 komentarzy:
bardzo lubię takie dania! trafiasz w moje gusta :D
Bardzo lubię wytrawne naleśniki:)
Wpraszam się na taki obiad!
Nemi - zapraszam :)))
Lubię wytrawne naleśniki :)
dobry pomysł na super obiad :)
Konkretnie i smacznie!
muszą być bardzo sycące:)
Ja również lubię takie naleśniki i robię tez w podobnej wersji po francusku. Obie są bardzoo sycące.
ojejku, akurat robiłam meksykańskie dwa dni temu :D pycha były!
Superaśny przepisik, muszę koniecznie spróbować
Prześlij komentarz