czwartek, 8 grudnia 2011

Domowy golden syrup


Przepis pochodzi z bloga Dorotus

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
Ponadto:
  • 1 kg cukru
  • 600 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

W garnuszku zagotować na średnim ogniu 200 gr cukru z 50 ml wody*. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje, całość będzie rzadka i osiągnie piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego smaku). Po czym zdjąć z palnika.

Trzymając garnek z dala od siebie, do gorącej mieszaniny ostrożnie dodać wrzącą wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i dodać sok z cytryny.
Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu ok. 45 min. (najlepiej nie mieszając podczas gotowania), aż syrop trochę zgęstnieje. 

Gorący syrop będzie rzadszy, dopiero po wystudzeniu zgęsnieje. Jeśli jednak po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go ponownie podgotować. Natomiast jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać.
Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w temp. pokojowej. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 1 litra golden syrupu.

*Podczas gotowania z cukru powstaną białe grudy, a po wodzie nie będzie śladu, ale tak musi być, po chwili cierpliwości grudy cukru zaczną się topić tworząc brązowy karmel.

Smacznego!

6 komentarzy:

Karolka pisze...

Kolejny wyrób na mojej liście, która czeka na przetestowanie!;)
Pozrawiam:)

Sue pisze...

Ciekawe jak smakuje taki domowy syropek. :)

kachna pisze...

pycha! na pewno zrobię go jeszcze nie raz :)
Polecam!

Kamila pisze...

Dobrze mieć taki przepis, gdy jest problem z kupnem gotowego :) Pozdrawiam

ziji pisze...

Trzeba wyprobowac :)

Kaś pisze...

czaję się na ten przepis od jakiegoś czasu, ale zawsze "coś" wypadnie. muszę się w końcu zebrać, bo wspaniale u Ciebie wygląda, ten kolor!

Print