Przepis pochodzi z bloga Dorotus
Składniki:
- 200 g cukru
- 50 ml wody
Ponadto:
- 1 kg cukru
- 600 ml wrzącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
W garnuszku zagotować na średnim ogniu 200 gr cukru z 50 ml wody*. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje, całość będzie rzadka i osiągnie piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego smaku). Po czym zdjąć z palnika.
Trzymając garnek z dala od siebie, do gorącej mieszaniny ostrożnie dodać wrzącą wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i dodać sok z cytryny.
Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu ok. 45 min. (najlepiej nie mieszając podczas gotowania), aż syrop trochę zgęstnieje.
Gorący syrop będzie rzadszy, dopiero po wystudzeniu zgęsnieje. Jeśli jednak po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go ponownie podgotować. Natomiast jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać gorącej wody i wymieszać.
Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w temp. pokojowej. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 1 litra golden syrupu.
*Podczas gotowania z cukru powstaną białe grudy, a po wodzie nie będzie śladu, ale tak musi być, po chwili cierpliwości grudy cukru zaczną się topić tworząc brązowy karmel.
Smacznego!
6 komentarzy:
Kolejny wyrób na mojej liście, która czeka na przetestowanie!;)
Pozrawiam:)
Ciekawe jak smakuje taki domowy syropek. :)
pycha! na pewno zrobię go jeszcze nie raz :)
Polecam!
Dobrze mieć taki przepis, gdy jest problem z kupnem gotowego :) Pozdrawiam
Trzeba wyprobowac :)
czaję się na ten przepis od jakiegoś czasu, ale zawsze "coś" wypadnie. muszę się w końcu zebrać, bo wspaniale u Ciebie wygląda, ten kolor!
Prześlij komentarz